Megszűnt a magyarországi ellenzék?
2022. június 27. írta: egyujvilag

Megszűnt a magyarországi ellenzék?

Olyan szinten erodálta magát a hazai ellenzék, hogy a hétvégi, időközi helyhatósági választásokon éppen csak hogy megmutatták magukat, legalábbis, ami az eredményességet illeti. Még az eddig ellenzéki beállítottságú fővárosban is 3/4-es sikerrel a Fidesz tarolt, az úgynevezett "ellenzék" mindössze egy helyet csípett meg - azt sem hatalmas aránnyal. Mi történt?
Index - Belföld - Megszületett a teljes ellenzéki összefogás 2022-re
(Index fotó)
Mondhatjuk azt, hogy már le sem kell váltani az ellenzéket, hiszen eltűnt, saját magát erodálta, ehhez még a Fidesz segítsége sem kellett, megoldotta önerőből. Alig telt el két hónap az országgyűlési választások óta, és a nem kormánypárti szavazók, kevés kivétellel teljesen eltűntek. De nem csak a szavazők, hanem a jelöltek is, lásd Keszthely, ahova is a hatalmas összefogás még egy jelöltet sem tudot kiállítani a fideszes ellenében.
És - nem kisebbítve a kormánypárti  jelöltek sikerét - a részvételi arányok alacsony volta mutatja, valóban megszűnt a DK és a többiek mozgósító ereje. Vagy már tesznek is az egészre? Az biztos, a választók már helyi szinten is úgy gondolják, így, ebben a formában az ellenzék nem ér semmit. Karácsonynak nagyon találó volt a tegnapi megjegyzése az eredményeket kommentálván:„nem vezet sehova az az ellenzéki hozzáállás, hogy »ha a Fideszt nem tudjuk legyőzni, hát győzzük le egymást«”.

Tudjátok jól, nem vagyok Fidesz fan, sőt. De az, amit a választásokon vesztes egyesülés csinál mostanság, már nekem is kezd egy kicsit sok lenni. Mintha valóban csak azon lennének, hogyan riasszák el maguktól az összes még meglévő támogatójukat is. Kezdve azzal, hogy az előválasztási kampányban nem egyszer éppen csak nem estek egymás torkának ahelyett, hogy valóban törekedtek volna arra, hogy a legesélyesebb jelölt mérkőzhessen meg fideszes aspiránsával. Aztán az előválasztás és az "éles" voksolás között teljesen eltűntek, nem hallottunk a részükről semmit. Legalább igérgettek volna valamit, de akkor sem a választóikkal voltak elfoglalva, vagy éppen az ország dolgaival, hogyan lehetne nekünk jobban élni, az országnak pedig előbbre jutni. Miután meg csúfosan bebukták az országgyűlési vlasztásokat... Na akkor estek igazán egymásnak, de főleg MZP-nek, mintha egyedül ő tehetett volna a fiaskóról. Pedig, MZP-t ők, az egyesült ellenzék tette a miniszterelnök jelölti székbe. És ők voltak azok is, akik vagy semmilyen, vagy sehova sem vezető kampányt folytattak az "éles" időszakban.

Már négy év sincsen a következő voksolásig. Nem tudom mire lesz elég. És nem tudom, akarja e az ellenzék egyáltalán. Akarja e a teljes megtisztulást, megújulást, szalonképessé válást? Akar e egyáltalán olyan ellenzék lenni, akikre négy év múlva a polgárok majd valós alternatívaként tekintenek majd. Tudnak e majd valóban az országért, annak polgáraiért dolgozni, nem csak egymás ellenében? Tudom, nagyon nehezek most a körülmények, de éppen most lehetne nagyot villantani. Ha akarnának, de egyeőre én még a szándékot sem látom.
Hát ezért a pesszimista posztért is bocsánat...

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapraegymorgas.blog.hu/api/trackback/id/tr2017868147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.27. 19:21:52

Aki teheti húzzon el innen a faszba, a birkák meg hadd. Örömködjenek a kétharmadjukkal aztán a négyötödjükkel!

ez a nevem senki 2022.06.28. 08:00:34

Viktor kar
iz
mája
5*2/3
süti beállítások módosítása