Jönnek vissza a méltóságos urak, és a tekintetesek?
2022. június 22. írta: egyujvilag

Jönnek vissza a méltóságos urak, és a tekintetesek?

Ahogy olvastam a híradást azon beterjesztésről, miszerint vármegyére keresztelik a megyéket, és főispánra (?) a kormánymegbízottakat (más néven komisszárok), Hofi jutott eszembe, amikor is a tolvajváltás után mondta: és jöttek a lovagok, és a lovaginák... Számomra röhej... Ez most a legfontosabb?
PATÓ PÁL úrról néhány gondolat... | Mártélyman:Már amúgy is sok tekintetben az urak, a Pató Pál urak országa vagyunk, de úgy tűnik, lehet ezt még fokozni. Mármint a kormányzati szintű hülyeségeket. Most itt a legújabb őrület: legyen a megye: Vármegye, legyen a kormánymegbízott: Főispán. És a magyarázat? "A történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében." Akkor majd vsszahozzák az első éjszaka jogát is? Vagy a pallosjogot? A tolvajok kezét bizonyosan nem vágják le, hiszen maguk ellen nem hoznak törvényt... Szóval a magyarázat éppen olyan nevetséges, mint maga az intézkedés(tervezet).
Most ez a legfontosabb? Az ország bugyellárisa üres (ha nem lenne az, akkor nem lenne a megszorításoknak nem nevezhető - a kormányzat kikéri magának - különadók), az infláció az egekben, a benzin-gáz-villany ára rég túllépte Kékestetőt, de most ez a legfontosabb: a főispáni elnevezés!
Könyörgöm, mi jön még? Ki ne találja nekem valaki, hogy majd méltóságos úrnak kell egyeseket szólítani, meg kegyelmesnek, meg más egyébnek, mondjuk a kormányzati pénzen meggazdagodott NER lovagokat, és Hofi szavaival élve, lovaginákat! Mert akkor beszédetikai vétségek miatt sokszor megbüntetnek majd, hiszen ezeket a már nem is tudom minek nevezzem felkapaszkodott senkiket bizonyosan nem fogom tekintetes asszonynak/úrnak hívni.

Vagy ez az egész előkészíti az új, kirányi rendszer bevezetését. Hűbéresek már megvannak, ott vannak a NER elites oligarchák, NER elites politikai véleményformálók. Persze megvan a dzsentri réteg is, kialakította a rendszer rendesen. Parasztságról nagyon nem beszélhetünk, de zsellérek vannak szép számmal, akik közel ingyen dolgoznak a NER földesurak birtokain. S a király? No nem a Király Sanyi...
Szóval a félelmem lassan beigazolódni látszik... Már valóban csak azt várják, befagyjon a Duna, és megkoronázhassák Orbánt. Minden bizonnyal úgy gondolják, a 2/3 erre is felhatalmazást adott.
Na mindegy is: megint csak elnézést...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapraegymorgas.blog.hu/api/trackback/id/tr8317863635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2022.06.22. 10:14:07

Valóban nem tudok mást mondani erre, mint azt, QRVAORSZÁG.
Magyarország visszamegy!
Egyre több a szegény, s a legújabb felmérések szerint csak Bulgária lakossága csóribb a magyaroknál-
A lényeg, hogy a NER gazdagodik, s előkészületben a királyválasztás.

evilwolf 2022.06.22. 10:23:19

"Egyre több a szegény, s a legújabb felmérések szerint csak Bulgária lakossága csóribb a magyaroknál"
------
A fogyasztás alapján az EU-s országok közül csak Bulgáriában élnek rosszabbul az emberek, mint Magyarországon
qubit.hu/2022/06/21/a-fogyasztas-alapjan-az-eu-s-orszagok-kozul-csak-bulgariaban-elnek-rosszabbul-az-emberek-mint-magyarorszagon

nemecsekerno_007 2022.06.22. 12:42:27

@evilwolf: És csak nem akarják leváltani a Patást. Ki érti ezt?!?!

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.22. 12:51:21

Egyetértek a poszttal, ez tényleg gusztustalan.

Nancsibacsi 2022.06.22. 13:08:21

Évek óta arról beszélek hogy a demokrácia sose létezett, csak az uralkodó réteget hívták máshogyan, és hogy ez TERMÉSZETES. Nem értem ez miért fáj a poszternek - mindig is megvolt a lehetőség a középszerből kiemelkedni és az uralkodó rétegbe bekerülni. Mondjuk ehhez több kellett mint pár közepesen gyenge blog bejegyzés :-D

Amúgy én 480-ért tankoltam a hétvégén - csaxólok... Plusz adót se fizetek. Infláció se érint, mert ami megtakarításom volt azt áprilisban befektettem, és természetesen valós dologba, nem pénzügyi bűvészkedésbe. Hol itt a baj?

tiltsál ki te gyökér 2022.06.22. 13:58:18

" Parasztságról nagyon nem beszélhetünk,"
Ó dehogynem.

"de zsellérek vannak szép számmal, akik közel ingyen dolgoznak a NER földesurak birtokain. "
Csak egyet mutassatok már légyszi. Ha már az éhező milliókat nem sikerül lefotózni soha..

Első éjszaka joga sosem létezett, és mi a bánatot fáj bárkinek, ha a kormánymegbízott helyett főispán lesz a megnevezése valakinek? Megint itt van valami, amin lehet nyikorognotok. Látom, van már három poszt a címlapon.

tiltsál ki te gyökér 2022.06.22. 14:06:37

@evilwolf: Na, megint sikerült találni valami statisztikát, ami miatt lehet sírni.
Ha annyira jó, menj, élj Romániában. Az utolsó bekezdést elolvastad egyáltalán?

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2022.06.22. 14:37:39

"Ez most a legfontosabb?"

Butaság. Ha mindig csak a legfontosabbal foglalkoznánk, akkor egyes fontos, de nem legfontosabb kérdések sosem kerülnének az asztalra.

Fölösleges ezt a kérdést túllihegni, királyságról fantáziálni, ezt az is tudja, aki királyságról fantáziál. De rossznak tartom a névváltoztatás ötletét, és igazából a célját sem értem. A megye helyett vármegye nekem kényelmetlen, mert hosszabb, és semmi érzelmi vagy értelmi többletet nem ad. Az ispán tisztséghez pedig az elnyomó rendszer végrehajtójának rossz emléke társul, nem a szocialista rendszertől való megszabadulás érzete. Remélem, hogy ezek az ötletek elvesznek, mielőtt a tiltakozás magasra csap. Értelmetlen provokációnak is felfogható.

Jozef Pockna 2022.06.22. 15:06:34

Ha a gazdagokat vedi a torveny ha torvenytelent csinalnak akkor mi ertelme torvenyesen elni a szegenynek?? Kene mar az a loves de nagyon...

Etniez 2022.06.22. 15:12:53

Deresre leszel húzva!

Etniez 2022.06.22. 15:13:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: keblemre, végre valamiben egyetértünk.

főispán 2022.06.22. 15:18:02

Na most aztán kuss legyen, vagy mindenkit megbotoztatok!

főispán 2022.06.22. 15:19:38

@tiltsál ki te gyökér: Maga pedig tanulja meg mi a különbség a tüzérség és a lövészek között! Különben kap két hét fogdát! Annyi kedvezményt kap hogy vihet magával vazelint.

főispán 2022.06.22. 15:21:33

@Nancsibacsi: Ja! Tudjuk, maga a jobbágy, aki szerint a nemesurak jogosan lopnak. Van valamilyen szemrevaló nőrokona? Mert akkor az első éjszaka jogát fenntartom magamnak! Vagy ők az orosz hadseregre várnak?

főispán 2022.06.22. 15:22:16

@nemecsekerno_007: Aki olyan buta hogy rászavazott, az persze hogy nem érti.

tiltsál ki te gyökér 2022.06.22. 15:47:18

@főispán: "Maga pedig tanulja meg mi a különbség a tüzérség és a lövészek között!"
minek? mit érdekel?

na, mi az ami 10 betű és nem kalifornia mesterlövész úr?

tiltsál ki te gyökér 2022.06.22. 15:53:11

Egyébként amikor Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatták az ország nevét, akkor nem pont ugyanezt a hisztit nyomattátok?

inebhedj - szerintem 2022.06.22. 15:53:50

Mondjuk az első éjszaka joga pont kitaláció.

Amúgy valóban nem fontos, ezért kicsit túllihegésnek érzem, annál is inkább, mert a vármegye-rendszer nem kerül visszaállításra (noha annak viszont volna értelme, fele, illetve harmad ekkora közigazgatási egységekben gondolkodni), ez csak egy elnevezés, ami így ebben a formában valóban fölösleges, mint mondjuk a Moszkva tér átnevezgetése.

Viszont tény, hogy egy demokratikusan választott parlamenti többség demokratikus döntésének lehet az átnevezgetés eredménye, szóval ezen az ágon nincs rajta fogás.

Mondjuk jól jönne viszont lassan egy ellenzék, sőt a sok baloldali kormány meg ellenzéki párt között végre egyszer lehetne egy jobboldali is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.22. 17:32:18

@Etniez: ez nekem is fura, hogy ebben legalább normálisnak tűnik.

főispán 2022.06.22. 17:47:58

@tiltsál ki te gyökér: Akkor ne hazudozz arról hogy katona vagy! Egy gyerek is tudja mi a tüzér és a lövész között a különbség. Majd szólunk a nevelőnőnek az intézetben, ahova rakott téged a gyámhivatal, hogy nézzenek rá mit hazudozol az interneten.

evilwolf 2022.06.22. 18:19:55

@tiltsál ki te gyökér: "Ha annyira jó, menj, élj Romániában. "
----
Romániában is sz@r, de miért osztrákiával példálódzól? Lehet, hogy pont erdély miatt rossz a mutatójuk.

tiltsál ki te gyökér 2022.06.22. 19:09:00

@evilwolf: Ebben egészen biztos vagyok. A románokat az erdélyiek húzzák vissza. Ez mindig is így volt.

tiltsál ki te gyökér 2022.06.22. 19:13:56

@főispán: Akkor ismét kurt. Én voltam katona. És mint mindegyik katona pont foglalkoztam a saját dolgommal, meg a hazamenetellel meg a csajokkal, meg mindennel, de azzal nem, hogy a másik alakulatok mégis mit csinálnak. Pont leszarom, hogy mi a különbség a gépesített lövész meg a tüzér között.
TE, aki nem voltál a sereg közelében, már egy hete nem tudod kiwikizni, hogy mi az ami nem Kalifornia, vagy hogy hívták a zuhanyzót.

birkamenet 2022.06.22. 19:41:58

@nemecsekerno_007: @Kovacs Nocraft Jozsefne: @Nancsibacsi: @tiltsál ki te gyökér: @Androsz:

Fidernyákok, most az egyszer egyetértek orbán gazdátokkal!

Igenis jó ötlet a középkort visszahozni, hiszen a JOBBÁGYSÁG (gy.k. a kétmillió fidernyák birka) már rég megvan hozzá!
(De lesz ez még ötnegyed is!)

birkamenet 2022.06.22. 19:48:25

@Nancsibacsi: "Amúgy én 480-ért tankoltam a hétvégén - csaxólok... Plusz adót se fizetek. Infláció se érint, mert ami megtakarításom volt azt áprilisban befektettem, és természetesen valós dologba, nem pénzügyi bűvészkedésbe. "

Ércsük, te ruszki Vörös haccsereg zabigyereke: 480 forintért tankoltál a zsákfalud fidernyák vezér gazdád autójába. Adót mint lumpen munkanélküli, aki már közmunkás segélyt se kap, persze hogy nem fizetsz - cserébe farhát sincs. Áprilisban meg befektetted a nyelved putyin seggébe - miután kihúztad a viktátoréból.

Fasza egy CV-d van, csak azt mondd már meg, minek hirdeted agyba-föbe, hogy kretén vagy?

ulрius66 2022.06.22. 23:23:51

@tiltsál ki te gyökér: TE TÉNYLEG NEM TUDOD A KÜLÖMBSÉGET A TÜZÉR MEG A LÖVÉSZ KÖZÖTT? ÉLETEDBEN NEM OLVASTÁL EGY HÁBORÚS REGÉNYT?

birkamenet 2022.06.22. 23:30:24

@ulрius66: "KÜLÖMBSÉGET "

10 évesen aki még nem zúgott ki az elemiből, az tudja, hogy külöNbség.

tiltsál ki te gyökér 2022.06.23. 00:14:12

@ulрius66: De olvastam. Hogy jön ide?
Csak hogy értsd:
Azt mondtam, hogy leszarom, és nem érdekel a különbség a gépesített lövész meg a tüzérség között. Mindkettő sötét, és egy sorkatona foglalkozott a saját dolgával, nem azzal, hogy másik ezredek mit csinálnak.
Kurt azzal bizonygatja, hogy volt katona, hogy wikipédiából idézi, hogy mik voltak egy lövészalakulatnál, viszont fingja fogalma sincs olyan dolgoktól, amiket minden egyes sorállományú tudott.

ulрius66 2022.06.23. 00:16:27

@tiltsál ki te gyökér: HA TE VOLTÁL, HOGY NEM TUDOD? a TÜZÉR ÁGYÚVAL LŐ, A LÖVÉSZ PUSKÁVAL. EZT EGY GYEREK IS TUDJA.

Cariotis 2022.06.23. 02:42:34

Az "elso ejszaka jogaig" olvastam. Be volt eroltetve ez a feminaci legenda egy kozismert filmbe, tehat axioma.

Kyria 2022.06.23. 05:01:11

Ebben most pont hátrafelé megyünk...

főispán 2022.06.23. 06:05:10

@Cariotis: Semmi gond. Vannak csinos nőrokonaid?

kunzoo 2022.06.23. 06:56:08

@tiltsál ki te gyökér:
Egy vagyon lesz a névváltás. Középületek elején a cimerek, belyegzők, fejléces papírok, hatósági igazolványok. Rengeteg fölösleges munka és pénz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.23. 07:13:44

Kifelejtetted, hogy Zorbán a zsidók deportálását készíti elő mindezzel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.23. 08:22:17

@kunzoo:

Dehogy fölösleges! Valakik betegre keresik magukat a váltáson. Bár elég egyértelműen nem ezzel a céllal tették a javaslatot.

tiltsál ki te gyökér 2022.06.23. 09:03:02

@kunzoo:
A főispánok nem középületek, nem hinném, hogy bármivel többe kerülne a főispán kinyomtatása mint a kormánymegbízotté.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Eddig is gyárottak névjegykártyát meg bélyegzőt. Nem hinném, hogy a cégtábla lobbi akkora erejű lenne, hogy miattuk csinálnának törvényeket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.23. 09:12:48

@tiltsál ki te gyökér:

Én sem hiszem, épp ezért írtam, hogy nyilván nem ezért jött a javaslat.

Sorállományú előfelvételis 2022.06.23. 09:16:44

@tiltsál ki te gyökér: Két felmosás közt kérdezd meg at ütit, mi a tüzérség! :-))

tiltsál ki te gyökér 2022.06.23. 09:22:17

@ulрius66: Ja. Ez így volt kétszáz évvel ezelőtt bazmeg.
Most meg inkább olyan mint a bogár meg a rovar.
Parancsolj, akkor wiki
MN 15. Gépesített Lövészhadosztály

A hadosztály alakulatai az 1980-as években
MN 115. Híradó Zászlóalj (Nyíregyháza)
MN 103. Rendészeti Komendáns Zászlóalj (Nyíregyháza)
MN 67. Felderítő Zászlóalj (Nyíregyháza)
MN 48. Gépkocsizó Lövészezred (Debrecen)
MN 65. Gépesített Lövészezred (Nyíregyháza)
MN 45. Gépkocsizó Lövészezred Mozgósítás ("M") Előkészítő Törzs (Nyíregyháza)
MN 44. Harckocsi Ezred (Abasár)
MN 17. Tüzérezred Mozgósítás ("M") Előkészítő Törzs (Jászberény)
MN 87. Légvédelmi Tüzérezred Mozgósítás ("M") Előkészítő Törzs (Karcag)
MN 71. Páncéltörő Tüzérosztály Mozgósítás ("M") Előkészítő Törzs (Karcag)
MN 94. Harckocsi Felderítő Zászlóalj (Harcászati Rakétaosztály) (Nyíregyháza)

Tehát ahogy látom a gépesített lövészhadosztályban mintha benne lettek volna a tüzérek meg a légvédelmisek meg harckocsizók.

Sorállományú előfelvételis 2022.06.23. 10:25:08

@tiltsál ki te gyökér: Látom megkérdezted az ütit, az meg segített neked a retardáld honvédnak hogy kell a netet használni. Oszt a tüzérek meg a többi miért is külön ezredek? Mégiscsak más fegyvernem? Sebaj, fejlődsz. A Kurt meg fog téged dicsérni, de örökké az orrod alá fogja dörgölni. :-D
Akkor most egyszer és mindenkorra megjegyzed, hogy mivel lő a lövész és mivel a tüzér? Kérd meg az ütit, mutasson neked egy tarackot. Nem azt amit kihúzogattatnak veled a laktanya körül, hanem ami acélból van.

Sorállományú előfelvételis 2022.06.23. 10:26:49

@ulрius66: Látom neked is szemet szúrt. :-D Nem volt benne ballibsizés, csak simán ledorongoltad. Biztos jól vagy?

tiltsál ki te gyökér 2022.06.23. 10:33:30

@Sorállományú előfelvételis:
Figyelj, úrfi. Mondd már meg, hogy mi az a 10 betű és nem kalifornia.
Vagy legalább a zuhi nevét, ha már annyira azt hazudod, hogy katona voltál.

"Oszt a tüzérek meg a többi miért is külön ezredek? Mégiscsak más fegyvernem?
Egy hadosztályban vannak, szóval valahol összetartoznak, nem? Egyébként én nem mondtam, hogy ugyanaz lenne, hanem az, hogy fogalmam sincs arról, hogy melyik melyik. Nem is érdekel, most sem tudom, és nem is érdekel, hogy egyik sötét tüzér mivel lő, és mitől más mint a másik.

"Sebaj, fejlődsz. A Kurt meg fog téged dicsérni, de örökké az orrod alá fogja dörgölni. :-D"
Ez ilyen tudathasadás nálad?

"Akkor most egyszer és mindenkorra megjegyzed, hogy mivel lő a lövész és mivel a tüzér? Kérd meg az ütit, mutasson neked egy tarackot."
Felfogod, hogy nincs minden laktanyában tarack? Sőt, tank sem. Sőt, helikopter sincs mindenhol. De a tüzérek pont annyi ejtőernyőt láttak, mint ahány tarackot vagy rakétát én.

Na, hajrá úrfi, halljam a 10 betűs szót.

CoolKoon 2022.06.23. 14:32:36

"Már valóban csak azt várják, befagyjon a Duna, és megkoronázhassák Orbánt." - Orbáánt?! Legfeljebb Habsburg Károlyt, ha már!

Tisztára mintha egy rossz bohózatban lennénk...

metal · http://electric.blog.hu 2022.06.23. 16:47:36

Bedobták a kutyacsontot, és a hülyék ráugrottak menetrend szerint! És csodálkoznak, hogy nem nyernek:)

Wildhunt 2022.06.23. 19:06:15

Mint éhtyúk a takonyra...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.23. 19:31:48

A blog sablonjában nem ártana beállítani egy bal margót, ami nem nulla.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.23. 19:36:57

Nem nehéz, pl. margin-left: 5%;

inebhedj - szerintem 2022.06.24. 09:19:03

Az így komoly, hogy senkinek nem tűnik fel, hogy az egész mögött annyi van: a kormánypárt az egyetlen mérhető támogatottságú ellenzéki párt, a Mi Hazánk vitorlájából akarja kifogni a szelet (ami egyébként teljesen természetes folyamat minden plurális demokráciában is, nem csak ott, ahol a jobboldali pártok is baloldaliak, mint nálunk), ahogy tette azt anno a Jobbikkal is, az ilyen látványintézkedések az ellenfél támogatói bázisát gyengítik anélkül, hogy gazdasági vagy politikai jelentőségük volna?

A Fideszt lecserélni gyakorlatilag lehetetlen lesz, amíg a parlamenti ellenzék gyakorlati támogatását élvezi, minden más, halovány ellenzéki hangot, gondolatot pedig épp a parlamentbe száradt ellenzék segít elfojtani, lejáratni.

ulpius66 2022.06.24. 11:37:38

"Jönnek vissza a méltóságos urak, és a tekintetesek?"

Hát ez azért még mindig sokkal jobb, mintha az elvtársak jönnének vissza!

egyujvilag 2022.06.24. 11:59:59

@ulpius66: Ők már visszajöttek ...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.24. 12:03:08

@ulpius66:

Lehet, de én egyiket sem kívánom.

A vármegye már csak azért is mulatságos, mert ebben az összetöpörödött országban két-három korábbi megye naradványaiból is alig lehetett összehozni egy közepes méretű megyét, minek akkor nagyzolni a vármegye szóval?

birkamenet 2022.06.24. 12:21:06

@inebhedj - szerintem:

A fidess Lukasenkoi módszerekkel bejuttatta a MH náci csürhét az OGY-be és most ajándékozza meg őket az ellenzék bomlasztásáért, hogy teljesiti néhány elmebeteg elképzelésüket. Hadd tűnjenek az egyetlen ellenzéki pártnak, amelyik programja teljesül.

ulpius66 2022.06.24. 18:14:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ezzel azért vitatkoznék.....

Pl. a mai BAZ megye, gyengébbek kedvéért: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, valójában hat vármegye részletből "jött össze"...

Úgymint: Borsod- Abaúj- Zemplén- Gömör- Sáros- Torna-vármegyékből....

Azaz a "régi" vármegyék sokkal kisebbek voltak, mint a mostani megyék....

ulpius66 2022.06.24. 18:20:46

Minden normális magyarnak célja a Horthy Magyarország 1941-1944 közötti vármegye beosztás visszaállítása!!!!!!

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zigazgat%C3%A1silag_egyel%C5%91re_egyes%C3%ADtett_v%C3%A1rmegye#/media/F%C3%A1jl:Kingdom_of_Hungary_1944_44_Varmegye.png

NAGYON JÓ TÉRKÉP VAN AZ 1941-44 ÉV KÖZÖTTI VÁRMEGYE BEOSZTÁSRÓL!!!!!!

tiltsál ki te gyökér 2022.06.24. 18:52:40

@ulpius66: Miért?
Most attól, hogy a megye vármegye lesz, az égvilágon semmi nem változik.
Átszabni a közig határokat nem feltétlenül van értelme, van akinek jól jönne, van akinek kevésbé, nem tudom.
Az elcsatolt területek most már veszett fejsze, kell a francnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.24. 20:00:16

@ulpius66:

Azt hiszem, félreértettél, mert az általad belinkelt Wiki-térkép és a hozzá tartozó szöveg is engem igazol:

"A törvényhozás ehelyett 1923-ban azt a megoldást választotta, hogy a korábbi vármegyei határokat lényegében érintetlenül hagyva a legkisebb csonka megyék önkormányzati és közigazgatási szerveit összevonta, és az így kialakított területi egységek számára a közigazgatásilag egyelőre egyesített (k.e.e.) vármegye elnevezést állapította meg"

Korábbi megyék MARADVÁNYAINAK összetoldozásáról írtam. Vagyis ami Trianon után nálunk maradt belőlük. A térképen is jól láthatod, hogy az ország belsejében lévő megyék határai nem változtak.
süti beállítások módosítása